Nagłówek
Wykaz zawodów - Doradca 2000
Przetwórca ryb
Zadania i czynności
Do zadań osoby pracującej na stanowisku przetwórcy ryb należy szeroko rozumiane przetwarzanie ryb i ich półproduktów - jej zadania obejmują:
wstępne przygotowanie surowców do wytworzenia ustalonego asortymentu wyrobów, tj. odgławianie ręczne lub maszynowe, czyszczenie, mycie ryb;
filetowanie ręczne lub maszynowe, porcjowanie, mielenie ryb;
formowanie półproduktów lub przygotowanie ich do dalszej obróbki termicznej lub zamrażania;
pakowanie, składowanie i przechowywanie ryb (chłodzenie i zamrażanie);
za - i rozładowanie wózków zamrażalniczych;
obsługa środków transportowych (wózki akumulatorowe, sztaplarki, urządzenia dźwigowe);
porządkowanie stanowisk pracy oraz innych miejsc wskazanych przez mistrza zmianowego;
obsługiwanie oraz bieżące regulowanie i konserwowanie maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie spożywczym;
organizowanie stanowiska pracy z uwzględnieniem utrzymania na bieżąco jego czystości i porządku.
W wypadku pracy na trawlerach - przetwórniach dalekomorskich do obowiązków rybaka - przetwórcy należy też uczestniczenie w pracach związanych z rozładunkiem statku;
Pracownik w zakładach przemysłu rybnego zajmuje się dodatkowo utrwalaniem ryb i półproduktów (solenie, wędzenie, marynowanie).
Obecnie praca przetwórcy ryb jest w dużym stopniu ułatwiona przez wykorzystywanie maszyn przetwórczych - odgławiarek, fileciarek, pakowarek itp.